Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Το λεξικό του μοντελισμού

- Anti Roll Bar: Είναι η λεγόμενη αντιστρεπτική ή ζαμφόρ. Είναι ένα κομμάτι σύρματος το οποίο περιορίζει ή αποτρέπει το σασί απο το να ρολάρει απο πλευρά σε πλευρά στις στροφές της πίστας

- Αnti-squat: Το anti-squat σε γενικές γραμμές χρησιμοποιείται στις αναρτήσεις του πίσω μέρους και έχει να κάνει με τη γωνία των πύρων που κρατάνε τα πίσω ψαλίδια σε σχέση με το σασί.

- Caster: Το Caster έχει να κάνει με τη γωνία που βρίσκονται οι μπροστινές πλήμνες σε σχέση με μια νοητή κάθετη γραμμή. Μετριέται σε μοίρες.

- Droop: Απλά το droop είναι η διαδρομή της ανάρτησης. Περισσότερο droop σημαίνει ότι το ψαλίδι 'κρέμεται' περισσότερο.

- Piston: Στα ελληνικά λέγεται πιστόνι. Είναι ένα απο τα βασικά κομμάτια του αμορτισέρ. Συνήθως είναι ένα κομμάτι πλαστικού με τρύπες πάνω του για να περνάει η σιλικόνη των αμορτισέρ. Οι τρύπες έχουν συνήθως διαφορετικές διαμέτρους.

- Ride Height: Είναι πρακτικά το ύψος (η απόσταση) που βρίσκεται το σασί σε σχέση με το έδαφος. Για να μετρήσετε το ύψος δουλέψτε με τις αναρτήσεις (πχ. πετάξτε το στο πάγκο απο απόσταση περίπου μισού μέτρου) και μετά τσεκάρετε την απόσταση του σασί απο το έδαφος.

- Shock Absorbers & springs: Μιλάμε για τα αμορτισέρ και τα ελλατήρια της ανάρτησης. Στις περισσότερες περιπρώσεις τις γεμίζουμε με σιλικόνη με διαφορετικές σκληρότητες ανάλογα με το setup που επιθυμούμε.

- Toe: Είναι η γωνία των τροχών σε σχέση με την νοητή ευθεία γραμμή που περνάει απο το κέντρο του αυτοκινήτου. Με toe-in οι ρόδες να κοιτάνε προς το εσωτερικό του αυτοκινήτου, ενώ το αντίθετο λέγεται toe-out. Ο καλύτερος τρόπος για να το μετρήσεις χωρίς να πάρεις setup station είναι να βάλετε ένα χάρακα απο την εξωτερική πλευρά των τροχών και να έχετε τραβήξει μια γραμμή παράλληλη με την ευθεία του σασί.

- Wheelbase: Στα ελληνικά λέγεται μεταξώνιο και πρακτικά είναι η απόσταση μεταξύ του εμπρός και του πίσω άξωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου